Studenter berättar

Här hittar du information om hur olika studenter upplever sin tid på Industriell ekonomi vid Lunds tekniska högskola.

Erik Brundin (I-15)

Berätta lite om dig själv

Mitt namn är Erik Brundin, 25 år ung från Sveriges framsida Göteborg. I skrivande stund sitter jag på sluttampen på examensarbetet som avslutar snart fem år av studier. När jag inte pluggar brukar jag likt de flesta andra försöka hålla igång med träning, umgås med vänner och engagera mig i Lunds studentliv. I övrigt är jag en stor fantast av såväl skidåkning, vandring och resor i övrigt, så jag försöker också se till att komma iväg lite då och då på diverse äventyr.

Varför valde du Industriell ekonomi?

Det var faktiskt på håret att jag inte valde Industriell Ekonomi, utan Elektroteknik. Inte för att jag var direkt intresserad av elektroteknik i sig, utan mer av branschen där elektro- och dataingenjörer verkar inom. När jag väl på allvar började läsa på vad det innebar med elektroteknik var jag inte lika sugen längre, och insåg samtidigt att Industriell Ekonomi dels ger en mer intressant bredd, men också att industriella ekonomer var eftertraktade i de branscher jag var intresserad av. Avgörandet föll när jag mötte två stycken industriella ekonomer från Lund som skrev sitt examensarbete på resande fot i en alpbyn där jag säsongade. De lyckades övertygade mig dels om att Industriell Ekonomi var rätt utbildning för de utmaningar jag sökte, och dels att jag såklart skulle läsa i Lund.

Vad är ditt drömjobb?

Då jag har lyckats ordna ett jobb inom energibranschen till hösten där jag ska jobba med logistikrelaterade frågor så får jag säga att det förhoppningsvis är mitt drömjobb! Stora logistikprojekt i en viktig bransch ska bli väldigt spännande, och om det är full fart på arbetet där man kan testa nya idéer och får vara med driva projekt så tror jag att jag lyckats landa drömjobbet faktiskt! Det viktigaste är kanske ändå att man får arbeta i grupp och tillsammans driva saker framåt, något jag tror att utbildningen vi läser är helt rätt för.

Var bor du och hur fick du tag på detta?

Sedan ett år tillbaka bor jag i det nybyggda centrala studentboendet Dammhagen, i en gemensam lägenhet med två vänner från klassen. Det kräver en ganska lång kötid för att få boende här, så här är det lite lugnare än många andra boenden och flera äldre studenter. Tidigare bodde jag dock på det beryktade studentboendet Vildanden, i ett korridorsrum. Vildanden är känt för att ligga ”långt” från det mesta, men vi som faktiskt bott där vet att det inte är mer än 10 minuter på cykel till allt vad man kan tänkas behöva.

Jag har trivts väldigt bra på båda boendena, och mitt råd är att faktiskt inte lägga allt för mycket vikt i var man bor, utan snarare tänka på hur man vill bo. Personligen rekommenderar jag verkligen alla att testa på att bo i korridor till en början, det är en del av studentlivet och brukar i de allra flesta fallen vara en rolig upplevelse där man kan få väldigt goda vänner. Dessutom brukar det vara upplagt för riktigt bra fester! Ibland kan det vara mer påfrestande än att bo själv, men jag tror verkligen ingen är besviken över att i alla fall ha testat på den väldigt studentikosa boendeformen.

Vad är det bästa med att bo i Lund?

Det bästa med att bo i Lund är helt klart att det hela tiden finns något att göra! Fester, sittningar, nationer, sportevenemang – jag är helt säker på att Lund har något som passar precis alla. Dessutom ligger allt inom cykelavstånd vilket är väldigt bekvämt. Det ger faktiskt en ökad frihet av att aldrig vara styrd av tågtabeller, inga försenade bussar och inte behöva tänka på när sista spårvagnen hem går.

Är I-sektionen det du förväntade dig när du sökte?

Nej, det är så väldigt mycket bättre än det jag förväntade mig! Framförallt beror det på att engagemanget inom sektionen nästan är överväldigande. Jag tror inte att det finns någon annan sektion i Sverige som är lika engagerad som I-sektionen i Lund. Det skapar ett sådant väldigt mervärde till Lundalivet, studierna och utbildningen i sig. Dessutom är alla väldigt hjälpsamma och villiga att dela med sig av kunskaper, något som gjort pluggandet både roligare och lättare.

Berätta om ditt bästa nollningsminne

Jag har så många bra nollningsminnen att det är omöjligt att peka ut ett speciellt tillfälle! Får man svara hela nollningen? Jag har på ett eller annat sätt varit delaktig i fyra nollningar och alla nollningar har sina speciella tillfällen, men att uppleva nollning för första gången och känna hur otroligt välkomnad man blir första dagen är fantastiskt. Sedan finns det ju särskilda event som har varit extra roliga, men jag ska inte avslöja för mycket!

Hur upplever du studierna?

Studierna är genom de fem åren förhållandevis varierande, både vad det gäller vad man läser och vilken arbetsbelastning det är. I början är det mycket matte, och tempot upplevs som ganska högt. Ju längre tid man går, desto bättre lär man sig hur man bör lägga upp plugget, och kursernas karaktär skiftar till att bredda sig utanför matte och fysik. En industriell ekonomi ska som sagt förstå de stora sammanhangen, så både miljökurser, företagskurser och ekonomi kommer att avhandlas under lite senare delar av utbildningen. Mastern blir ännu mer fri i vad man läser, och här skiftar kurserna karaktär igen åt att bli mer övergripande och än mer akademiska genom att man läser mer forskning och förstår ämnena mer på djupet än man gjort tidigare. Ju längre tiden går på utbildningen, desto mer kan man också styra sin arbetsbelastning också.

Det är klart att man inte uppskattat alla kurser, men överlag har jag upplevt upplägget som bra och är verkligen nöjd med studierna! Ett mycket hett tips är dock att plugga tillsammans. Det är bra mycket roligare och det kommer vara väldigt många stunder man är glad att man kan slå sina kloka huvuden ihop för att lösa uppgifter.

Är du engagerad i något? (Både på sektionen och utanför.) Beskriv ditt engagemang.

Från att ha varit väldigt engagerad, både på sektionen och i andra delar av studentlivet, är jag nu så gott som helt frånkopplad engagemang, utöver en mindre styrelsepost i Lunds Akademiska Officerssällskap. Något sidojobb har jag inte haft under tiden i Lund, utan har fokuserat mer på studentengagemanget. Mitt avslutande tips här är verkligen att satsa på engagemang. Du kommer inte få in några extra pengar på det, men du kommer att ha tusen gånger roligare samt säkert få vänner för livet från det. Dessutom kan jag intyga att många arbetsgivare ser det som en minst lika bra merit som extrajobb, där jag personligen fick mitt jobb till stor del baserat på mina engagemangsmeriter!

Fabian Rosén (I-19)

Berätta lite om dig själv.

Jag heter Fabian och går första året här på industriell ekonomi i Lund. Jag kommer ursprungligen från Stockholm men har bott i Lund strax över 2 år nu då jag läste 1,5 år på läkarprogrammet innan jag bytte till industriell ekonomi. På fritiden gillar jag och träna och har för nuvarande som mål att klättra i sektionens squash-stege. Ytterligare ett intresse är matlagning och det var även därför som jag valde att gå med i sektionens kulinariska utskott källarmästeriet.

Vad vill du uppnå med utbildningen? Har du något drömjobb?

Jag är främst ute efter att få bred utbildning med ett ekonomi- och teknikfokus. Därav var industriell ekonomi en perfekt match för min del! Rörande drömjobb så vill jag arbeta någonstans där man verkligen känner att man är delaktig i företagets utveckling och inte bara är ett kugghjul i det hela. Drömmen är dock att en dag starta eget företag!

Vad är det bästa med att bo i Lund?

Det finns många saker som gör Lund en fantastisk stad att bo i. Inte minst det sudentlivet man får med allt från sektionen till nationerna, spex och mycket mer (oroa dig inte, du kommer få koll på det). Du kan göra allt från att gå på spex till att spana in någon av nationernas olika bruncher eller varför inte gå med i ett tandemlag och cykla från Göteborg till Lund samtidigt som du festar hela vägen ner (nu skämtar jag inte ens, det existerar och är en stor grej här i Lund). Sen ska man inte heller glömma de små men ack så trevliga sakerna som att till exempel hänga i botaniska trädgården en solig dag med sina vänner.

Var bor du och hur fick du tag i ditt boende?

Jag bor i en hyreslägenhet tillsammans med min flickvän som hon hittade. Före vi träffades bodde jag i ett korridorsrum som jag fick via af-bostäders novischlotteri.

Vilken är din favoritfärg?

Nu vet jag att det korrekta svaret här är vinrött men jag kommer ändå gå mot strömmen och säga mörkblått.

Gjorde du något mellan gymnasiet och att du började plugga här?

Jag visste inte vad jag ville göra efter gymnasiet så jag började med att jobba ett halvår. Till våren 2018 kom jag in på läkarprogrammet i Lund och kände att jag inte kunde tacka nej utan tog mitt pick och pack för att fara söderut. Där trivdes jag bra vilket är orsaken till att jag ändå blev kvar i 3 terminer. Allteftersom programmet fortskred kände jag dock att det trots allt inte var något för mig. Istället valde jag att söka in till LTH och nu känner jag verkligen att jag har hamnat rätt.

Är I-sektionen det du förväntade dig när du sökte?

För min del så var i-sektionen så mycket mer än vad jag förväntade mig. Det finns snudd på oändligt med utskott och den stora majoriteten av alla mina bekanta är aktiv i något. Oavsett vad du gillar så finns det något för dig på sektionen!

Hur upplever du studierna?

Det kan många gånger kännas som mycket att göra men ser du bara till att hänga med från början så kommer du inte ha några problem att klara dig. Något som kan vara ovant om man kommer direkt från gymnasiet är den stora friheten man får. I princip alla föreläsningar är frivilliga och det är ditt ansvar att hänga med i studierna.

Är du engagerad i något? (Både på sektionen och utanför.) Beskriv ditt engagemang.

Jag är engagerad i Källarmästeriet vilket är en del av sexmästeriet här på sektionen. För er som inte vet vad ett sexmästeri är så är det utskottet som anordnar alla sittning, pubar och diverse andra fester på sektionen. Det vi i källarmästeriet gör är att vi anordnar pubar samt lagar mat till diverse olika sittningar där vinterbanketten, en finsittning där vi detta år serverade en avsmakningsmeny på 13 rätter, är vår paradsittning!

Hanna Anderberg (I-18)

Berätta lite om dig själv.

Jag heter Hanna, är 21 år gammal och kommer från Stockholm. Jag är nu inne på mitt andra år på Industriell Ekonomi och trivs kalasbra! De timmar jag inte lägger på sektionsevenemang eller plugg, tycker jag om att laga mat och att träna. Andra saker som jag brinner lite extra för är att resa och att åka skidor.

Vad är det bästa med att bo i Lund?

Jag älskar hur nära det är till allting här i Lund. Efter att ha spenderat många timmar dagligen på tunnelbana och buss under hela min uppväxt är det superskönt att sätta sig på cykeln och vara framme på rekordtid. Allt ifrån priser till avstånd är så studentanpassat i Lund och en känner verkligen av att det är en studentstad. Att ha sina bästa kompisar boendes så nära är också väldigt skönt, och leder till många spontana häng!

Var bor du och hur fick du tag i ditt boende?

Jag hade en väldig tur när jag flyttade ned till Lund då jag fick ett korridorsrum på studentboendet Ulrikedal via AF Bostäders novischlotteri. Vi bodde 12 st i samma korridor med delat kök och badrum, vilket fungerade mycket bättre än jag förväntat mig! Ulrikedal har dessutom en stor och fin innergård med volleybollplaner. Jag var även väldigt aktiv på Facebook-sidor och hade jag inte fått korridorsrummet på Ulrikedal hade jag flyttat in som inneboende hos en annan juriststudent i hennes lägenhet. Efter ett år på Ulrikedal flyttade jag till en egen lägenhet.

Vilken är din favoritfärg?

Det finns väl bara ett ända rätt svar på den frågan? Vinrött!

Gjorde du något mellan gymnasiet och att du började plugga här?

Efter gymnasiet var jag väldigt skoltrött och tog därför ett välbehövligt sabbatsår där jag hittade på massor med roliga saker. Till hösten åkte jag på en månads tågluff i Europa och sen jobbade jag i 2 månader innan jag åkte till Österrike för att spendera 4 månader med att åka skidor. Efter min säsong reste jag runt och volontärarbetade i Sydamerika innan jag hann hem för att resa ännu mer i Europa innan det var augusti och dags att flytta ned till Lund!

Är I-sektionen det du förväntade dig när du sökte?

I-sektionen är verkligen inte det jag förväntade mig när jag sökte, utan så mycket mer! Jag imponeras dagligen av vilket driv och engagemang det finns hos studenterna på I, och det är det som gör I-sektionen så otroligt trivsam och rolig att engagera sig i! Jag har känt mig extremt välkommen sedan min allra första dag och det finns så mycket olika saker att göra.

Hur upplever du studierna?

Personligen tycker jag det är mycket roligare och lättare att studera på universitetet i jämförelse med på på gymnasiet. Nu läser jag 3 kurser på samma gång till skillnad från betydligt fler på gymnasiet vilket gör det mycket lättare att fokusera på kurserna. Även om matten ibland kan kännas svår att applicera på verkligheten och att tentaperioderna är stundtals tuffa så trivs jag väldigt bra med studierna.

Är du engagerad i något? (Både på sektionen och utanför.) Beskriv ditt engagemang.

Jag har tyckt att det har varit så kul att engagera mig och därför har jag gjort väldigt mycket på sektionen och utanför! Mitt första engagemang var som medlem i Källarmästeriet vilket är ett utskott som lagar mat till alla sittningar vi har på I-sektionen. Jag var sedan med i projektgruppen för INKA, våran arbetsmarknadsmässa och just nu har jag precis klivit på posten som Eventansvarig i Styrelsen. Utanför I-sektionen har jag bland annat varit marskalk på GA-balen och jobbat klubb och brunch på Göteborgs Nation.

Rebecka Markensten (I-17)

Berätta lite om dig själv.

Mitt namn är Rebecka Markensten, jag är 22 år och kommer från Växjö. Jag läser mitt tredje år på I-sektionen och trivs superbra i Lund! Just nu sitter jag som Vice ordförande här på sektionen. Utöver att engagera mig i sektionen så tycker jag om att dansa, kolla TV-serier och hänga med vänner!

Varför valde du Industriell ekonomi?

Jag visste egentligen inte alls vad jag ville "bli när jag blir stor". Däremot var jag väldigt intresserad av miljöfrågor, så för mig stod valet mellan att läsa Ekosystemteknik eller Industriell ekonomi. Industriell ekonomi kändes brett och tillsammans med att välja miljöprofilen i årskurs 3 blev det en perfekt kompromiss!

Vad är det bästa med att bo i Lund?

Det absolut bästa med Lund är enligt mig hur mycket studentlivet märks i hela staden. De finns alltid något roligt att hitta på, och det är ingen som höjer på ögonbrynen när man kliver in på ICA i full utklädnad på väg till något event. Dessutom tycker jag det är härligt att så fort våren kommer så fylls alla Lunds parker av studenter som sitter ute och pluggar, har picknick eller firar en avklarad tenta.

Vilken är din favoritfärg?

Vinrött <3 (eller grönt)

Är I-sektionen det du förväntade dig när du sökte?

Ja, om inte ännu bättre! Även om det ibland varit mycket jobb så har jag haft extremt kul på sektionen och dessutom fått underbara vänner här.

Hur upplever du studierna?

Jag tycker om att vi läser en blandning av olika ämnesområden. Ibland är det såklart mycket att lära sig, eller en kurs som man kanske inte tycker är så rolig. Då är det skönt att man jobbar mycket ihop med andra och lär sig tillsammans.

Är du engagerad i något? (Både på sektionen och utanför.) Beskriv ditt engagemang.

När man kommer till Lund är det väldigt enkelt att dras in i mängder av roliga engagemang. Jag har engagerat mig en hel del inom sektionen. Först som medlem i Ivent (sektionens aktivitetsutskott), sedan med att arrangera nollningen och nu senast som Vice ordförande här på sektionen. För mig har sektionen blivit som en andra familj och det är mycket tack vare all tid jag spenderat i utskott och projektgrupper!

Emma Petersén (I-16)

Berätta lite om dig själv

Mitt namn är Emma och jag kommer från södra Sveriges metropol, Malmö. Jag läser fjärde året på industriell ekonomi, med min master inom Supply Chain Management, och är nyligen hemkommen från en utbytestermin i Perth, Australien. Under mina första år här i Lund satt jag bland annat i styrelsen för industriell ekonomi och hade en del andra engagemang, men har nu bytt ut det mot ett deltidsjobb vid sidan av studierna. Mitt största intresse är motorsport och jag har rest runt till fem olika racingbanor i Europa för att heja på min idol, Valentino Rossi. På fritiden lagar jag gärna goda middagar med härligt umgänge, spelar sällskapsspel och skakar en och annan Whiskey Sour.

Varför valde du Industriell ekonomi?

Jag önskar att jag hade ett insiktsfullt svar, men det var så enkelt som att en god vän som tipsade mig om utbildningen. Jag, som var väldigt osäker på vad jag ville göra, bestämde mig för att testa på indek efter ett sabbatsår med jobb och resande, bara för att se om det var en match. Sagt och gjort, här sitter jag nästan fyra år senare och är väldigt tacksam för den där rekommendationen. Men jag tror ändå att valet grundade sig i att jag ville läsa något brett som lämnade många valmöjligheter öppna. Jag ville få leva ut min analytiska och matematiska sida, och samtidigt utveckla affärsmässiga kunskaper.

Vad vill du uppnå med utbildningen?

Jag vill utveckla värdefulla egenskaper och skapa mig en edge inför mitt framtida arbetsliv, knyta kontakter med alla fantastiska studenter här i Lund och ha det riktigt roligt! Man märker stor skillnad på de första tre åren och masterutbildningen, det finns extremt kunniga professorer att lära sig av.

Vad är det bästa med att bo i Lund?

Billig falafel med GOD blandad sås. Nej, men Lund är verkligen studenternas lekplats. Man klär ut sig till konstiga temafester i tid och otid och springer runt i en vinröd ouverall utan att någon höjer ett ögonbryn. Det finns få saker som är så vackert som kullerstensgatorna med de färgglada små husen med stockrosor på våren. Lund är verkligen livets stad, men jag är ju uppenbarligen partisk.

Var bor du och hur fick du tag på det?

Jag bor i en tvåa på Magasinet, en fastighet som hyrs ut av AF Bostäder (viktigt att ställa sig i kö tidigt för att samla poäng!).

Vilket ditt bästa nollningsminne?

Det måste vara stadsvandringen då hela phaddergruppen sprang runt i soliga, härliga Lund med en kundvagn och utförde massa konstiga uppdrag för att samla poäng. Kan fortfarande tänka tillbaka på den dagen och få ett lyckorus! Det bästa var när vi utmanade en annan phaddergrupp i ölkubb mitt på Mårtenstorget, och vi fick publik i form av ett gäng glada pensionärer (som säkerligen spelat många rundor ölkubb i sina dar) som leende hejade på!

Vilken är din favoritfärg?

Det säger sig självt - bordeaux.

Gjorde du något mellan gymnasiet och att du började plugga här?

Ja, jag fick praktik på E.ON via Tekniksprånget och arbetade där i 4 månader. Sedan åkte jag på en långresa i Asien och blev senare återanställd på E.ON över sommaren. Njöt av att vara helt studiefri och tryckte även in så många småresor som möjligt till olika städer i Europa!

Är I-sektionen det du förväntade dig när du sökte?

Eftersom jag inte förväntade mig något alls (eftersom min kunskap om I var begränsad) har jag totalt överrumplats över hur bra det är här. Jag trivs så bra, har utvecklats såväl på ett personligt plan som ett professionellt och har träffat vänner för livet!

Hur upplever du studierna?

Den största skillnaden från gymnasiet är att du studerar saker som ska ge dig spetskompetens inför arbetslivet, vilket är ett bra mål att komma ihåg. Det finns kurser som har varit så roliga att det knappt kändes som att plugga, till exempel programmering. Men sen finns det såklart även kurser som man får kämpa sig igenom men så har det alltid varit och kommer alltid att vara. Jag upplevde att de första två åren var tuffast att komma igenom rent motivationsmässigt, men såhär i efterhand kan jag inse att man lade grunden inför de senare åren, samlade på sig verktyg som man nu kan applicera. Det tredje året och nu under masterstudierna upplever jag att man verkligen besitter kompetens som kan användas ute i näringslivet, och det är riktigt roligt!

Berätta om ditt engagemang

Jag har varit ordförande för Nöjesutskottet på sektionen, som anordnar evenemang såsom nintendoturneringar, cykelfester och vindsurfing. Jag har även varit Socialt ansvarig i styrelsen samt suttit som representant i valberedningen. Dessa engagemang har kompletterat studierna väldigt väl, då man fått erfarenhet av ledarskap och projektledning i en verklig situation. Att engagera sig är ett väldigt bra sätt att lära känna många fantastiska människor. Industriell ekonomi är en aktiv sektion med många möjligheter att engagera sig på olika sätt, det finns något för alla!