Studentstaden Lund

Här kan du läsa allt om Lund som stad. Ta reda på hur staden ser ut, hur man skaffar boende och om utelivet.

Karta

Här är vår karta över det viktigaste i Lund. Från Lundagård till systembolag och Danmark så kommer du med denna karta aldrig känna dig lost i våran underbara stad.

En äkta studentstad

Lund är, förutom att vara Sveriges elfte största tätort, hem till nästan 40 000 studenter. Med en total folkmängd på dryga 80 000 är det inte konstigt att vi, och kanske snart du, sätter prägel på staden.

Nationer

Navet i Lunds studentliv. Anordnar nattklubbar, pubar, luncher, middagar, utflykter, spex, baler och mycket annat. Lund har 13 nationer, alla namngivna efter svenska städer eller landskap även om den geografiska kopplingen inte är lika viktig som den en gång var. Har man gått med i en nation har man tillgång till alla andra nationers aktiviteter så ett medlemskap rekommenderas för att få ut det mesta ur Lunds studentliv.

Sydskånska

Hallands

Blekingska

VGs

Kristianstads

Göteborgs

Helsingkrona

Kalmar

Lunds

Wermlands

ÖGs

Malmös

Smålands

Lundaordlista

Redan på medeltiden fanns det lärosäten i Lund, så det är kanske inte så konstigt att det genom åren hunnit smyga sig in ett och annat ord i vårt studentliv. Vi har här samlat några av de viktigaste och konstigaste orden du behöver kunna för att ta dig fram i Lund.

Boende

Med fler studenter som börjar än det slutar varje år är det inte konstigt att Lund har bostadsbrist. Här har vi samlat lite tips om vart du ska vända dig för att hitta ett boende i Lund.

MHK

Ett stenkast från LTH ligger Stiftelsen Michael Hansens Kollegium. Här kan du ställa dig i bostadskö redan nu. Dessutom kan du söka stipendium där du både hoppar bostadskö och får lägre hyra, för att veta mer, klicka här.

LKF

Lunds kommun erbjuder hyresrätter via sitt bostadsbolag LKF. Här kan, och bör du ställa dig i kö nu direkt! Kötiderna är långa men avgiften låg, och LKF har några av de mest attraktiva områdena i Lund.

Bostadsrätt

Om korridorsliv eller inneboende inte lockar dig så finns alltid lunds många mäklarfirmor där för dig. Om du vet att du vill köpa i förväg, gör det på försommaren när alla flyttar ut, men glöm inte att amorteringskraven har ändrats sedan augusti förra året. Läs mer på Bostadslån24 och börja smöra för föräldrarna redan nu.

I andra hand

Många testar lyckan och hyr i andrahand. Vare sig det är en lägenhet-, korridorsrum- eller inneboendelösning du vill få tag på handlar det om kontakter. Sade inte pappa något om att hans kusins jobbarkompis äldsta sons flickväns ex hade bott i Lund? Ring! Han kanske kan fixa nåt till dig. Annars finns förstås alltid BoPoolen och Blocket.

Nation

Nationer erbjuder inte bara engagemang och fester utan även boenden i deras korridorer och hyreslägenheter. Genom att jobba i deras restauranger och pubar och annan verksamhet kan du få förtur i deras bostadsköer, även som ny i Lund. Det enklaste sättet att få veta mer är genom att kontakta nationerna direkt.

Sova på soffor

Skulle det mot förmodan inte lösa sig med boende finns det gott om soffor i Lund. De flesta Lundastudenter vill inget hellre än att lära känna dig så kolla runt i alla forum du kan komma på så hittar du säkert en plats på någons schäslong.

AF Bostäder

Att bo i korridor är speciellt, vissa gör det hela sin studietid, andra testar inte ens på. I samma stund som du får ditt antagningsbesked har du möjlighet att ställa dig i bostadskö hos studenternas egna bostadsförmedling, AF Bostäder. Som nyantagen har du s.k. “novischförtur” under de första veckorna och många får sitt första boende på detta sätt. De erbjuder både korridorer och lägenheter

Bo hemma

Är du ifrån Lund eller omnejden går det utmärkt att pendla. Det finns bra förbindelser både med tåg och bussar. Vill du veta hur lång tid det tar? Kolla på Skånetrafikens hemsida, busshållplatsen heter Lund LTH.