Vanliga frågor

Här nedan kan du få svar på vanliga frågor om I-sektionen eller utbildningen samt komma i kontakt med studenter på I-sektionen!

FAQ

1Hur får jag tag på boende i Lund?
Det finns många sätt att få tag på boende i Lund. AF bostäder, Mikael Hansens kollegium och LKF är bara några föreningar som erbjuder bostäder. Dessutom kan man kontakta nationer som ofta vill hjälpa till eller leta på andrahandsmarknaden, bland annat via Blocket eller BoPoolen. För mer information, ta en titt under fliken “Studentstaden Lund”.
2Vad händer om jag inte får tag på ett boende?
Ibland kan det vara svårt att få tag på bostad, men det betyder absolut inte att det är kört. Förutom alla alternativ som nämnts ovan finns det alltid snälla personer på sektionen som skulle erbjuda sig att låta en sova på ens soffa tills problemet med boende löser sig. Under nollningen kan du till exempel alltid fråga en phadder så kommer hen att försöka hjälpa dig så gott det bara går.
3Hur är studietempot jämfört med gymnasiet?
Tempot är något högre, men den största skillnaden jämfört med gymnasiet är att du har eget ansvar att lägga upp dina studier själv och att många av de schemalagda timmarna inte är obligatoriska.
4Vad är en tenta?
En tenta, kort för tentamen, är ett skriftligt examinationstillfälle där man normalt sett har 5 timmar på sig att svara på ett antal frågor kopplade till den kurs man läser. Tentors utformning kan vara olika för olika kurser, men brukar ofta täcka en större del av kursens material. På grund av att man sitter och skriver i 5 timmar är det väldigt många som även tar med sig frukt, godis eller någon dricka för behålla sin energi under hela tentan.
5Vad händer om jag kuggar en tenta?
Kuggar tentor gör nästan alla någon gång och det är ingenting man ska vara orolig för. Det finns flertal tillfällen per termin att skriva omtenta och på LTH kan man skriva en tenta hur många gånger man vill. För att fortsätta erhålla CSN måste man dock ha avklarat 45 högskolepoäng per läsår, vilket innebär att man inte kan kugga alla sina tentor helt utan konsekvenser. Det är dock många som har tentor släpande efter sig och det är alltså inget att vara rädd för.
6Är det svårt att komma in på industriell ekonomi i Lund?
Enligt antagningsstatistik från år 2019 krävdes 21.80 för BI eller 1.85 på högskoleprovet (viktat 75/25) för att få en plats på I-programmet. Dock kan man även komma in som reserv och få en plats om någon antagen tackar nej till sin plats som eller inte dyker upp på uppropet.
7När är sista antagningsdagen?
15 april och ansökan görs via antagning.se.
8Finns det möjlighet att läsa en termin eller två utomlands?
Ja, det finns många möjligheter att söka utbytesstudier genom Lunds Universitet. Läs mer om vilka skolor som finns tillgängliga här!
9Måste jag vara med på nollningen?
Nollningen är inget måste att vara med på och det är heller inget krav på att vara med på alla event. Det är dock ett bra sätt att lära känna de du ska plugga med och bli introducerad för sektionen, LTH och Lund! Och det är väldigt roligt!
10Varför ska man studera industriell ekonomi i Lund?
Industriella ekonomer är mycket eftertraktade i näringslivet och med utbildningen har man stora möjligheter att få ett intressant och spännande jobb i framtiden. Dessutom är Lund en härlig studentstad som kryllar av ambitiösa och engagerade studenter.
11Vad för sorts jobb kan man få som industriell ekonom?
Som industriell ekonom har man stora möjligheter att arbeta inom många olika områden. Många studenters första arbete är ofta som managementkonsult, trainee på ett större företag, analytiker inom finansbranschen, inom övriga tjänstesektorn och industrin eller som egenföretagare.
Har du en annan fråga? Eller vill du prata med någon som går på sektionen om hur det är? Fortsätt scrolla! Eller kolla in vår sida Studenter berättar för att läsa om några av våras tid i Lund.